Het boek over Piet Kee

De Stichting heeft zich als eerste belangrijke taak gesteld om een boek te publiceren over het muzikale leven van Piet Kee. Dit boek zal worden uitgebracht op de 100e geboortedag van Piet Kee, namelijk op 30 augustus 2027.

Willem Jan Cevaal, organist, cantor en auteur van “Twee musici in oorlogstijd” over Hendrik Andriessen en Albert de Klerk, is gevraagd om het boek te schrijven.

Opzet boek “Piet Kee, een muzikale biografie”

Piet Kee is op verschillende niveaus van grote betekenis geweest voor de muziekwereld in het algemeen, en de orgelwereld in het bijzonder.

De muzikale biografie van Piet Kee zal op basis van vier belangrijke aandachtsgebieden worden opgebouwd. Vier aandachtsgebieden waarin Piet Kee excelleerde, waardoor hij uitgroeide tot een nationaal en internationaal gerespecteerd musicus van grote betekenis.

Korte levensbeschrijving 

In een biografie mag een levensbeschrijving natuurlijk niet ontbreken. Het gaat daarbij om een grove schets van het leven van Piet Kee, waarbij de relatie met zijn muzikale activiteiten centraal zal staan. Die activiteiten worden dan in het vervolg van het boek verder uitgewerkt.

Docent 

Piet Kee is als orgeldocent vele jaren verbonden geweest aan het Amsterdamse conservatorium. Hij heeft in die periode studenten uit binnen- en buitenland opgeleid. Daarmee heeft hij in belangrijke mate bijgedragen aan de vorming van een nieuwe generatie organisten, die inmiddels zelf een volgende generatie vormen en opleiden.

Om de betekenis van Piet Kee als docent te onderzoeken, moeten gesprekken worden gevoerd met oud-studenten. Daarbij komen zaken aan de orde als: Wat maakt hem uniek als docent? Is er een methode-Piet Kee? Waarin verschilde hij van andere docenten? Wat is zijn betekenis en
invloed geweest?

Improvisator 

Piet Kee was de eerste die het prestigieuze ‘Haarlem’ drie keer wist te winnen. Hij genoot dan ook grote bekendheid als improvisator. Waar kwam die belangstelling voor improviseren vandaan? Wat kenmerkte zijn improvisaties?

Concertorganist

Piet Kee heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaand uitvoerend musicus, die in binnen- en buitenland concerteerde. Het winnen van ‘Haarlem’ en zijn benoeming tot stadsorganist van Haarlem hebben daar in belangrijke mate aan bijgedragen. Het bracht hem tot in onder meer de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan. Het is interessant om te onderzoeken hoe zijn programma’s zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. 

Wat is de invloed geweest van de orgels van Alkmaar en Haarlem? Hoe presenteerde hij zich internationaal? In het verlengde hiervan liggen zijn opnames voor onder meer EMI (His Master’s Voice), Telefunken en Chandos. Ook dit droeg in belangrijke mate bij aan de bekendheid en invloed van Piet Kee.

piet_kee_portret_3

Componist

Vrijwel zijn gehele leven componeerde Piet Kee. Vooral het samenspel tussen orgel en andere instrumenten (draaiorgels) spreekt daarbij tot de verbeelding. Hoe heeft hij zich als componist ontwikkeld? Wat kenmerkt hem als componist? Achter in het boek zal natuurlijk een complete werkenlijst worden opgenomen.